Børneguitar

En børneguitar kaldes også en junior guitar og er kort fortalt en guitar i mindre proportioner, der passer bedre i størrelsen til børn. Børneguitarer fås til aldersgruppen 2-10 år og inddeles i 3 forskellige størrelser. En almindelig spansk guitar er i størrelsen 4/4, og de tre typer af børneguitarer er i størrelserne 1/4, 1/2 og 3/4.
Størrelsen inddeles i følgende aldersgrupper:

  • 1/4 guitar til børn under 3 år
  • 1/2 guitar til børn i alderen 3-7 år
  • 3/4 guitar til børn i alderen 7-10 år
  • 4/4 guitar til børn i alderen +10 år

Børneguitar til børn under 3 år

Er barnet under 3 år, bør du vælge den mindste guitar på markedet, som i praksis er en ukulele, der er 1/4 af størrelsen på en traditionel guitar. Principielt er en ukulele ikke det samme som en guitar, men der er mange ligheder, og et så lille barn vil have mere glæde af at kunne øve sig i at plinge lidt på et guitar-lignende instrument i en god størrelse frem for at kæmpe med en alt for stor guitar.

Børneguitar til børn i alderen 3-7 år

Afhængigt af barnets færdigheder og størrelser, kan du ved 3-4-års alderen udskifte ukulelen med en ”rigtig” guitar i størrelsen 1/2. I starten vil guitaren måske syne stor, hvis barnet er under 5 år, men det er den mindste type guitar, der fås, og barnet vil være nødt til at lære instrumentet at kende. En 1/2 guitar har den perfekte størrelse til børn i alderen 6-7 år.

Børneguitar til børn i alderen 7-10 år

Når barnet når 7-8-års alderen, kan du med fordel udskifte den lille guitar med en 3/4 model, der minder endnu mere om en traditionel guitar. Fordelene ved en guitar i denne størrelse – udover at den passer bedre i størrelsen – er, at den har en bedre lyd og klang end 1/2 guitaren. Den giver desuden et endnu bedre afsæt til at spille på en 4/4 guitar.

Guitar til børn i alderen +10 år

Når dit barn er omkring 10 år, vil det, igen afhængigt af færdigheder og størrelse, være klar til at håndtere en traditionel guitar. Her får I uden sammenligning den bedste lyd og klang, og det er klart det bedste valg til musikundervisning. Guitarer fås i mange forskellige størrelser, så selvom den overordnede størrelse er 4/4, kan I med fordel finde en mindre én af slagsen, hvis barnet starter med at spille guitar omkring denne alder.

Børneguitar legetøj

Er barnet en del af en guitarspillende eller musikelskende familie, kan det med fordel få en børneguitar i legetøjsversion, inden barnet formår at spille på et egentligt instrument. Selvom lyd og klang er meget ringe i et legetøjsinstrument, vil det skabe glæde og tilhørsfølelse hos barnet ved at kunne lave lyde på egen guitar, ligesom mor, far, bror eller søster gør på sin guitar. Det skaber desuden en interesse for musik tidligt i livet, og det vil øge chancen, for at barnet, når det bliver lidt større, vil ønske sig en rigtig guitar.